torstai 21. helmikuuta 2013

29. Kuisti UUSIKSI, osa I


Talon alkuperäinen kuisti oli joskus 60-luvulla remonstreerattu uusiksi: vanhat, keskeltä edestä kulkevat portaat oli piilotettu kokonaisen lattian alle ja sisäänkäynti oli siten siirretty sivuun. Katto oli muutettu niin, että siinä oli kolme lapetta, joista kaksi sivuille ja yksi eteenpäin. Ikkunoiksi oli laitettu isoruutuiset lasit. Kuistia ei oltu maalattu sisältä, katto vuoti ja ikkunat hilseilivät karmivasti. Koko komeuden kruunasi loisteputkivalaistus.

 Halusimme siistimmän ja taloon istuvamman kuistin. Homman suunníttelussa piti valitettavasti taas huomioida rahapussin kommentit. Päätimme kuitenkin purkaa katon, lattian seinät, ikkunat ja ovet. Vain vanha runko sai jäädä paikalleen. Etuseinän alahirsi oli entisen porraskiven roiskimisen takia lahonnut ja sen Halti korvasi navetan katosta ottamallaan terveellä vanhalla hirrellä. Samalla kehikko oikaistiin ja  reivattiin suoraksi.





Harjannostajaispuheet pidettiin jo huhtikuulla.


                                           "OLISKO TÄLLAISET RISTIKOT SOPIVAT?"

                         


                       Kauniit kesäpäivät olivat vähissä, mutta kuisti koheni ja rauha säilyi koko kesän. 
                        Minä en ole puutyöihmisiä ja välillä turhautti, kun ei oikein ollut mitään keinoa viedä kuistia eteenpäin.


Muutamia vanhoja kuistin seinälautoja käytettiin uuden katon laudoitukseen. Toivottavasti punamultamaali lautojen yläpuolelta ei leviä missään kosteusolosuhteissa uuden sisäkaton eli samojen lautojen  alapuolen pinnalle!
Lattia valmistuu sisälle.

 
Yritimme etsiä vanhoja ruutuikkunoita kuistiin, mutta emme löytäneet varoihimme ja mittoihimme sopivia. Ei auttanut muu kuin käyttää edelliset ikkunat ja tuunata se jotakuinkin sopiviksi.
  Siispä hiomaan, maalaamaan, hiomaan, maalaamaan,.....

 

Ikkunoiden maalit olivat paikoin pelottavassa kunnossa, mutta jo pelkkä maalinpoisto sai ikkunat näyttämään lupaavilta.







 Ikkunoiden kunnostus oli itse asiassa varsin palkitsevaa hommaa. Maalaaminen aiotaan tehdä kevätkesällä 2013, samalla, kun muutkin osat maalataan.












Ei kommentteja: